Het is inmiddels toch weer eventjes geleden dat ik van me heb laten horen (ik ben er geloof ik gewoon niet zo goed in), maar daarom besloot ik er vandaag maar weer een blogpost tegenaan te knallen. Waar ik mee bezig ben? Op het moment interesseer ik me veel voor de laatste aankondigingen van Apple, iOS9 en Apple Music.

iOS 9 – A better experience with every touch. Not.

De avond dat Apple iOS 9 aankondigde werd ik eigenlijk niet meer verrast. Veel van de nieuwe functies waren immers al voorspeld. Denk hierbij aan de kleine functionele verbeteringen en een slimmere versie van Siri bijvoorbeeld. Ik werd wel onwijs blij van de nieuwe notities app die nu steeds meer Evernote features overgaat nemen. Blij, want mijn Evernote Premium is laatst verlopen! Helaas durfde ik het nog niet aan om deze notities te gaan testen. Ik gebruik dit namelijk best veel en ik ben bang dat als ik ze op iOS 9 ga gebruiken, ik ze dan niet meer op Yosemite kan gebruiken. Balen, maar nog even geduld. Het multitasken op de iPad vind ik ook gaaf, maar ik had eigenlijk verwacht dat ze verder zouden kijken dan het gebruik van 2 apps tegelijk. Ik ben best een voorstander van verschillende gebruikersaccounts op een (familie-) iPad namelijk.

Mijn ervaringen tot nu toe met iOS 9 zijn niet zo denderend. Binnen een dag na de aankondiging stond deze laatste versie op mijn iPhone 6. Ik registreerde mijn UDID nog maar een keertje ergens voor de zekerheid, zocht het ipsw-bestandje op en daar was ie dan. Ik ben altijd vrolijk als ik iets heb wat velen anderen nog niet hebben, zodat ik een beetje kan laten zien wat ik nu weer heb. De eerste paar uur gingen echt prima, tot dat m'n batterij leeg was, en weer, en weer. Soms moest ik wel drie keer per dag opladen. Niet helemaal wat ze beloofd hebben qua batterij-verbeteringen. Met de tweede beta is dit gelukkig een stuk beter. Nog niet optimaal, maar beter. En met een beetje geluk houd m'n telefoon het nu wel een hele dag vol. Soms verlang ik nog wel naar de tijd van mijn Samsung E900 die sowieso een dag of vier mee ging.

De grootste verandering die ik merk is het multitask-scherm. Deze heeft een verandering ondergaan qua uiterlijk en ik moet toegeven dat het er best leuk uitziet en fijner werkt dan ik in eerste instantie verwachtte. Verder, bugs. Oneindig veel bugs. Sommige apps werken niet meer, m'n notificaties kan ik niet verwijderen, terwijl ik mijn telefoon ontgrendel maak ik erg veel screenshots, sommige apps verwijderen automatisch na het installeren ervan.. het is gewoon nog zeker niet optimaal. Ik weet natuurlijk dat het een beta is en dat dit soort dingen dan voor kunnen komen, maar jeetje. Nee, ik raad je nog niet aan om iOS 9 te gaan gebruiken ten tijde van de tweede beta.

This is Apple Music. And it’s just the beginning. Gelukkig.

Ook dit was natuurlijk al deels bekend en kwam niet als een complete verassing, maar toch werd ik wel erg blij. Een streaming dienst die gewoon geïmplementeerd zit in al mijn favoriete technologische speeltjes. Ik heb geen Spotify Premium account, simpelweg omdat ik de muziek die ik wil luisteren vaak toch in mijn eigen muziek-bibliotheek heb of ik zet de radio aan. Maar.. nu zou ik mijn bibliotheek kunnen legen, terwijl de muziek er nog wel beschikbaar is. Klinkt aantrekkelijk vind ik. Die tien euro vind ik nog wel oké om daarvoor te betalen, ik hou immers veel van muziek. Maar die 15 euro die je voor een familie betaald is echt een top-actie. Niet dat ik dat nu ingesteld heb staan, maar in de toekomst kan dit natuurlijk erg handig (en voordelig zijn).

Op 30 juni was het dan zover, Apple Music zou live gaan. Vol enthousiasme kijk ik na 17.00 uur op mijn iPhone en er zijn nog geen veranderingen in mijn Muziek applicatie. Dat ga je niet menen. Moet ik misschien updaten naar een volgende iOS 9 beta? Nee, geen update beschikbaar. Daar komtie, Apple Music is simpelweg nog niet beschikbaar voor de allernieuwste iOS-versie. Te bizar voor woorden. Eddy Cue twitterde dat er begin volgende week een volgende beta beschikbaar komt waarmee je wel Apple Music kan gaan gebruiken. Heel apart.

Om toch zo lang mogelijk van de gratis 3 maanden gebruik te kunnen maken heb ik iTunes op mijn MacBook geüpdatet. Het eerste wat me hierbij opviel was de verandering van het app-icoon. Minder mooi, al zeg ik het zelf. Apple Music verkrijgen was ook nog niet zo handig als ik verwachtte. Het is namelijk een beetje krom, want ze vragen je al ‘te betalen’, terwijl er niets afgeschreven wordt omdat je in de proefperiode zit. Dit doen ze enkel om toestemming te hebben na die drie maanden proefperiode wel geld af te kunnen schrijven. Dit hou je tegen door in je abo instellingen te zeggen dat ze je abonnement niet automatisch moeten verlengen. Maar die instelling kun je dus pas aanpassen na het te ‘kopen’. Vooruit dan maar. Vervolgens heb ik mijn muziekvoorkeuren aangeven en kon ik succesvol gebruik gaan maken van deze nieuwe dienst. Yes! Maar telkens wanneer ik naar het 'Voor jou' tabblad wilde navigeren moest ik opnieuw mijn voorkeuren aangeven. Dit heb ik tot 3 keer toe gedaan geloof ik, maar toen was ik er wel weer klaar mee. Dan maar niet voor mij. Ik wacht wel even totdat de volgende iOS 9 beta beschikbaar is!