Vanaf donderdag 6 augustus ben ik de trotse eigenaar van een Apple Watch Sport met een 42mm kast van spacegrijs aluminium en een zwart sportbandje. En ja, ik ben er onwijs blij mee. Waarom? Het is een heel tof hebbedingetje die ervoor zorgt dat ik minder snel mijn telefoon hoef te pakken en me zelfs motiveert om te gaan bewegen!

Interesse

In mijn derde studiejaar heb ik stage gelopen bij UNITiD en in deze periode werd de Apple Watch aangekondigd. Ik kon het niet laten om alvast een app te ontwerpen en maakte een Apple Watch app voor de Nederlandse nieuwsbron NU.nl. Deze liet ik zien aan mijn collega’s bij UNITiD en die werden erg enthousiast. Zo kwam er een volgende versie waarin ik de feedback verwerkte en groeide ik binnen no-time door tot Apple Watch kenner van het bedrijf.

Dit resulteerde erin dat ik een presentatie hield over de geschiedenis van de smartwatch, 3D modellen ging printen en mede stagiairs optrommelde om te gaan ontwerpen voor dit nieuwe apparaat. Hierdoor wist dat ik al snel erg veel van de Apple Watch zonder dat deze überhaupt al ergens te verkrijgen was. We maakten een pagina waarin we de zes opvallendste functies van de Apple Watch bespraken en bedachten 3 toffe apps en werkten deze uit. We animeerden ze zelfs met Adobe Edge!

UNITiD was het eerste bedrijf met een Nederlandse Apple Watch app. Drie keer raden waarvoor… Juist, NU.nl. Lees er hier meer over.

Ik schrijf dit dan ook niet om te delen wat je allemaal met de Apple Watch kunt, maar wel wat ik ervan vindt. Inmiddels heb ik de Apple Watch ruim een maand om mijn pols en heb dus al best wat te vertellen. De eerste reviews waren een beetje wisselend en dus kon ik niet wachten het zelf uit te proberen om mijn eigen mening te vormen. Tijdens mijn zomervakantie liep ik dan ook de Apple Store in Las Vegas uit met een Apple Watch om mijn pols. Zo trots als een pauw natuurlijk.

Apps

Over de apps ben ik momenteel nog niet zo te spreken. Dit komt waarschijnlijk door de lange laadtijd van de third party apps op WatchOS versie 1. De Apple apps zijn top, omdat dat al native apps lijken qua laadtijd. Zelfs de live camera view op de Apple Watch is echt van superkwaliteit. En eigenlijk, nu ik de Apple Watch apps eens doorneem die ik heb, gebruik ik de third party apps echt nauwelijks tot nooit.

Glances

Ook de glances die ik gebruik zijn stuk voor stuk Apple apps. Hapklare stukken informatie, daar wil ik niet lang op hoeven wachten. Mijn muziek bedienen, m’n hartslag meten of een snelle blik in m’n agenda zijn dan een stuk toegankelijker. Het weer bekijken daarentegen.. duurt lang.

Notificaties

De notificaties op de Apple Watch vind ik echt top. Het is fijn dat wanneer er bijvoorbeeld een iMessage binnenkomt, niet je iPhone scherm aangaat, niet je Apple Watch scherm aangaat, maar een simpel trilletje om m’n pols mij hiervan op de hoogte brengt. Ik til mijn pols op, het scherm gaat aan en ik kan direct lezen wat er zojuist binnen is gekomen. Veel beter kan het toch niet? Ik wil mijn telefoon niet hoeven pakken voor een onbelangrijke melding (die geen directe actie vereist). Een snelle blik is heel wat waard. Als ik me bijvoorbeeld in gezelschap bevind vond ik het beschamend hoe vaak je eigenlijk naar je telefoon kijkt. Nu heb ik daar helemaal geen last meer van omdat ik nu sneller kan filteren of ik iets met de binnenkomende melding wil doen.

Beweging

Ik mag dan een Apple Watch Sport hebben, maar zo’n fanatiek beweger ben ik nooit geweest. Ik liep één keer in het jaar eens een rondje en voetbalde af en toe eens wat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik ben me nooit bewust geweest van mijn dagelijkse beweging eigenlijk. Tot het moment dat ik om het uur een melding kreeg met de tekst: “Tijd om te gaan staan”, wanneer ik dit de afgelopen 50 minuten nog niet gedaan had. En zoals je kunt zien in het screenshot heb ik vandaag weer veel te weinig bewogen. Toch moet ik zeggen dat het motiveert. Niet je staan-doel (de blauwe ring) per dag, maar je beweging (de rode ring) en het trainen (de groene ring) zijn toch best confronterend. Ik ben dan ook inmiddels twee keer per week aan het squashen en ben wat meer in beweging dan voor 6 augustus.

WatchOS 2

Sinds de dag na de aankondiging draait mijn iPhone op iOS 9en daarbij vond ik het passend (en gewoon erg leuk) als ik ook mijn Apple Watch even updatete naar de beta versie van WatchOS 2. Inmiddels had ik mijn Apple Watch dock, die ik met voorbedachte rade op deze update had gekocht, binnen en dus wilde ik graag de Nightstand mode testen. En natuurlijk alle andere bijkomende nieuwigheden. Van de Nightstand heb ik inmiddels erg veel plezier en ik heb ook een eigen foto als watchface, maar verder zijn er weinig merkbare veranderingen (enkel wat andere app-iconen). Ik test dan momenteel pas één Apple Watch beta applicatie (Musixmatch), maar deze draait helaas niet native en doet er dus erg lang over om te laden.

Grootste gemis

Er zal ongetwijfeld een hele goede reden voor zijn, maar wat ik nu erg mis is de Notities applicatie. Met iOS 9 heeft deze veel nieuwe features gekregen waardoor het een goede Evernote vervanger is. Echter is hier niets van te merken om mijn pols. De boodschappenlijstjes maak ik nog maar met Wunderlist, want dit kan ik tenminste wel bekijken op m’n Apple Watch. In mijn optiek zijn je laatste notities juist erg handig om even snel te kunnen bekijken zonder daarvoor je telefoon te hoeven pakken. Misschien met WatchOS 3? Ook een ding in iOS 9 is de optie om je berichtencentrum zo in te stellen dat er een button komt waarmee je al je notificaties in één keer kunt wissen. Dat wil ik ook graag op de Apple Watch!

Al met al begrijp je het vast wel, ik vind de Apple Watch een fijn product en ben erg benieuwd naar de volgende aankondigingen van Apple op 9 september 2015!